E-mail elérhetőség: aldowinnfieldkukachotmail.com

Aldo Winnfield Filmbázisa

Transformers: Age of Extinction / Transformers: A kihalás kora (2014)

2014. július 19. - AldoWinnfield

tf4-banner.jpg

Emberek, ezt a filmet látni kell!

1970, Los Angeles valamelyik játszótere

A kis Michael Bay-nek nem elég a világ legnagyobb homokozója sem. Ő képzeletben már az afrikai sivatagokban tologatja a kis Hasbro bábuit, egyre vadabbul, egyre inkább belelendülve a játékba. Vérben forgó szemekkel, hisztérikus módon robbant fel mindent és mindenkit, s mindez lelki szemei előtt narancssárgába csavarva és rendkívül sok lassítással forog le. A történettel nem törődik, hiszen az egyik öt éves fiúcskát sem érdekli, csak dobja be egyre elvakultabb ötleteit a nagy olvasztótégelybe.

2014, Szombathely városi mozija

A teremben ülve megállapítom, hogy Michael Bay ugyanazt csinálja, mint negyvennégy éve, csak több pénzből és kevesebb kreativitással.

A kihalás kora egy majd három órásra duzzasztott robotos pornó. Van valamiféle alibi történet, de az csak arra szolgál, hogy a szereplőket egyik akciójelenettől a másikig pofozza. Ennek megfelelően nem vesézem ki a forgatókönyv erényeit, vagy a cselekmény fordulatait: egyetlen nagy virtuális fehér lap lenne csak a végeredmény. Egészen elborzasztó a dolog minden szinten. Nincsenek hiteles, kidolgozott, vagy legalább szerethető karakterek a filmben. Mark Wahlberg kigyúrt izomzatú hobbifeltalálója legalább akkor működik, amikor kap egy idegen mordályt a kezébe, de a lányát alakító Nicola Peltznek már momentumai sincsenek. Csak néz tágra nyílt szemekkel és szájjal, néha fut egy kicsit, többször is majdnem meghal, de még ha a halál árnyékának völgyében is jár, tökéletes a sminkje mindvégig a film során. Kettejük karakterének apa-lánya kapcsolata a legrosszabb közhelyek gyűjteménye, a családi kémia nem működik köztük (komolyan azt vártam végig, hogy mikor jönnek már ezek össze), s ha nem halljuk ezerszer az 'el a kezekkel a lányomtól" mondat különböző formáit, akkor egyszer sem. Az egyedüli felüdülést Stanley Tucci jópofának nevezhető  bohóckodása csempészi a Transformers 4-be, de még neki sem sikerült egy fél dimenziónál többel rendelkező alakot írni.

A transformerek oldalán sem jobb a helyzet. Optimus Prime csak árnyéka önmagának, ahogyan régi és újonnan feltűnt társai is feledhetőek. Az új srácokról egyébként szinte semmit nem tudunk meg, csak vannak, hogy velük is lehessen zúzni, de annyi baj legyen, csapassák! (Ez a kifejezés, 'csapassuk" formában konkrétan elhangzik a szinkronban.) De miért így? Ugyanazok a beállítások, ugyanazok a súlytalan épületek, autók, robotok, ugyanazok a teljesen felesleges, hatalmas robbanások és papírgalacsinként széthulló fémdarabok láthatóak most is, mint eddig, csak  a hatványra emelve. Ez működött az első részben és a felhőkarcolós jelenetnek hála működött még a harmadikban is, de a negyedik felvonásra már igencsak unalmasnak éreztem az újabb értelmetlen városrombolást. Nem volt semmi frissesség a koncepcióban, csak az eddig bevált elemek újramelegítése történt meg gyengébb formában. Szerintem Bay, ha teheti, az ötödik részre csak kiválaszt egy várost, ledob oda tíz-tíz, ellentétes oldalon álló transformert, meg öt-hat emberi papírmasét és csak bumm-bumm-bumm, tűzijáték, csinnadratta, három és fél órában, a megalománia jegyében. És az a baj, hogy szerintem megteheti. Annak ellenére is, hogy a sokat reklámozott dinobotokat is sikerült elrontania, abszolút nem kapnak elég időt és cool jelenetet ahhoz, hogy valamiféle pozitívumot jelentsenek. Értitek, dinobotok, és nem tudják feldobni a filmet! Ez számomra a vég.

A Transformers 4 nagyjából ugyanolyan, mint az első három alakváltós mozi, csak rosszabb. Ez azért is nagy szó, mert volt egy katasztrofális balesetbe torkolló második része a szériának. Mostanra viszont már annyira megfáradt, önismétlő, buta és dagályos lett a sorozat, hogy az is egészen vállalható darabnak tetszik. Én egyébként minden mostani kifogásom ellenére sem utálom Bay-t, csak nagyon dühít amikor ennyire lemegy kutyába, pedig tud ő olyan filmeket is csinálni, amelyeknek vannak értékei (pl. Pain & Gain, Bad Boys, The Island). A kihalás korában csak dinobotok voltak, és még azokat is elbaszta.

Értékelés: 1/10

Kiemelt momentum: figyeljétek az egyetemes filmtörténelem legpofátlanabb termékelhelyezéses reklámjait!

A bejegyzés trackback címe:

https://afilmbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr612096561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather 2014.07.25. 11:27:46

tényleg rosszabbnak tartod az eddigi 3nál? Még a 2-nál is a robotherék/robotfingásnál is?

AldoWinnfield 2014.07.25. 11:59:33

@doggfather: Azért tartom rosszabbnak,mert ez már a negyedik rész és tök ugyanolyan, mint az első három, semmi fejlődés, de még csak próbálkozás sem a fejlődésre. Voltak színészcserék, de a karakterek ugyanolyan jelentéktelen semmik, mint eddig. Ez így, ez a film negyedjére már nagyon unalmas és önismétlő, ahogy írtam is. A másodikban sem találtam sok szeretnivalót, de most a TF 4 frissebb élmény és lehet, hogy ezért tűnik ez most a leggyengébbnek.

doggfather 2014.07.25. 12:07:23

@AldoWinnfield: nincs benne egy hülyegyerek szereplő aki csak nononononono-ztik 2 órán át, meg az ő minimum infantilis, de inkább retardált családja.
Nekem már ez a 2 dolog elég, hogy ezt tartsam a legjobbnak a 4ből.

AldoWinnfield 2014.07.25. 12:12:19

@doggfather: Ezzel vitatkoznék annyiban, hogy ez a család is elég retardált. Persze az tény, hogy Wahlberg (Shiával ellentétben) legalább az akciók közben szórakoztató tud lenni. Ha meg már sorrend, akkor 1-3-2-4.

doggfather 2014.07.25. 12:26:29

@AldoWinnfield: jobban belegondolva tényleg szutyok ez a család is.

Nálam a dinobotok miatt lett erősebb, még úgy is, hogy alig vannak benne és őket is megváltoztatták rendesen, de akkor is. Ők voltak a kedvencek mindig is.
süti beállítások módosítása