E-mail elérhetőség: aldowinnfieldkukachotmail.com

Aldo Winnfield Filmbázisa

Reservoir Dogs / Kutyaszorítóban (1992)

2014. július 24. - AldoWinnfield

Quentin Tarantino első mozis rendezésében egy fekete öltönybe és fehér ingbe öltözött gengsztercsapat olyan, a cselekmény szempontjából jelentéktelennek tűnő dolgokról társalog, mint az, hogy illik-e a pincérnőnek jattot adni vagy sem.

„Let me tell you what Like a Virgin is about.” Quentin Tarantino első mozis rendezésében az imént leírt erős első sor után a filmtörténelem egy meghatározó jelenete következik, amelyben egy fekete öltönybe és fehér ingbe öltözött gengsztercsapat olyan, a cselekmény szempontjából jelentéktelennek tűnő dolgokról társalog, mint az, hogy illik-e a pincérnőnek jattot adni vagy sem. A jelenet mégis működik, mert a szövegek, amiket hallunk, kiválóan vannak megírva. „Tarantinósan”, ahogy ma egy-egy remekül megírt dialógust szokás dicsérni. Már a kezdésnek van egy különös hangulata, amelyet csak tovább fokoz a főcím, a Little Green Bag című George Baker klasszikussal, meg a lassítva mutatott öltönyös bandával. Ez a tíz perc kellett Tarantinónak, hogy bevezessen minket, nézőket az ő dumadömpingtől, filmes utalásoktól, hommage-októl és erőszaktól terhes világába, amelyet olyannyira élvezetes nézni, akár egy nácivadász különítmény, akár egy bosszúra szomjazó ex-bérgyilkos menyasszony van a középpontban.

A Kutyaszorítóban a maga idejében nem volt túl nagy siker, de arra kétségtelenül elég volt, hogy felfigyeljenek Tarantinóra, meg generáljon némi balhét (az amúgy meglehetősen szégyenlősen mutatott) füllevágós jelenettel. Igazi kultstátuszra a Ponyvaregény bemutatója után tett szert, ami persze nem véletlen: a szakmai körökben és a nézőknél is hatalmas sikereket arató film felhívta a figyelmet a direktor első rendezésére is. Volt, illetve van még egy tényező, ami mellett nem lehet elmenni, ha a Kutyaszorítóban szóba kerül, mégpedig azok a plágium vádak, amik Tarantinót érték a film kapcsán. A történet egyes elemei ugyanis meglehetősen pofátlan módon rímelnek Ringo Lam 1987-es Lángoló város című darabjának eseményeire, egyes beállításaira, és a fő motívum is ugyanaz. A hasonlóságok tagadhatatlanok (ami nem zavarja rendezőt abban, hogy azt mondja, nem látta Lam darabját), a Kutyaszorítóbant mégsem nevezném lopásnak vagy feldolgozásnak. Inkább csak annyit érdemes megjegyezni, hogy Tarantino első rendezése nyomokban Lángoló Várost is tartalmaz, vagy máshogy fogalmazva: a rendező kiragadott egy szituációt Lam alkotásából és egész estés filmmé formálta azt.

Had mondjam el, miről szól a Kutyaszorítóban! Egy bandáról, akik ki akarnak rabolni egy ékszerüzletet. Az egész film a nagy rablásmozik, a heist movie-k himnusza… És mégsem olyan, mint egy ilyen műfajú alkotás. Ez nem egy Ocean’s Eleven, Olasz meló vagy Nagy balhé. Való igaz, látunk egy csapatot, akik el akarnak tulajdonítani valamit, látjuk, ahogy megtervezik a rablást, kigondolják a részleteket, felkészülnek az „előadásra”. Éppen csak magát a show-t, a „lényeget” nem mutatja meg Tarantino. Az előzményekre az utóhatásokra koncentrál a Kutyaszorítóban, a linearitás legkisebb látszatát is messziről kerülve. Az időben ide-oda ugráló történetvezetés a végletekig kigondolt és logikusan felépített, különleges ízt kölcsönöz a filmnek, illetve növeli annak izgalmi faktorát. Tarantino okosan játszik ezzel a megoldással, mindig annyi információt csepegtetve a nézőnek, ami szükséges a feszültség fenntartásához. Bár a cselekmény nagy része egy elhagyott raktárépületben játszódik, az idézhető párbeszédek, az érdekes módon bemutatott erőszak, a „ki a spicli?” kérdése, az emlékezetes karakterek illetve a színészi játék (különösen Michael Madsen alakít nagyot, de mindenki más is remek) és a nagybetűs HANGULAT miatt esély sincs arra, hogy lankadjon a néző figyelme.

A Kutyaszorítóban remekmű, és nem mellesleg Tarantino legszerethetőbb és legélvezetesebb munkája azok számára, akik amúgy nem kedvelik őt. Október 23-án lesz a huszadik évfordulója annak, hogy a filmet bemutatták az Egyesült Államokban, de semmit sem vesztett tökösségéből, frissességéből, hangulatából ez a mozi. Életem egyik legnagyobb élménye volt pár évvel ezelőtt recsegő hanggal és borzalmas képpel megnézni a helyi moziban. Ezen élmény előtt és után is sokszor megnéztem, szóval lehet, hogy ideje lenne állást foglalnom abban a tekintetben, hogy miről is szól a Like a Virgin

Értékelés: 10/10

Kiemelt momentum: Michael Madsen ikonikus táncát a füllevágos jelenetben.

 

A cikk másodközlés. Eredetileg a Cinestar oldalon jelent meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://afilmbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr3812096551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny 2014.07.25. 08:59:05

nem viccelek, négyszer álltam neki, de 15 percnél tovább sosem jutottam. Az van, hogy ha egy film 15 perc elmúltával is a "semmit" mutatja, akkor nem érdemes tovább próbálkozni. Én imádom Tarantínót, a filmjeit is, de ez (és a botrányosan ultrafos grindhouse filmek) nem jött be. Nem trollkodni jöttem, csak nem értem ezt a nagy hájpot ezen film körül.

AldoWinnfield 2014.07.25. 09:35:48

@mrbloodbunny: Ha minden igaz, kb. 10 perc a kezdő jelenet, amikor pofáznak az öltönyös urak, utána már ' beindul" a film. Azért írom idézőjelben, mert számomra pont a kezdés az egyik legélvezetesebb jelenet a filmben, amely csak látszólag funkció nélküli: karaktereket épít, egyben bevezeti a néző a QT univerzumba, ahol a bűnözők sajtos negyedfontosról dumálnak. Állj neki ötödszörre is, de most bírj fél órát, talán elkap a hangulat, ha meg nem, akkor simán csak lehet, hogy nem vagytok egy hullámhosszon a filmmel. Nekem is vannak olyan alkotások, amiket nem tudom miért, de nem szeretek. :)

doggfather 2014.07.25. 11:25:46

mai napig a kedvenc QT filmem. Jah, és kedvenc Keitel és Roth és Madsen filmem is. :D Együtt is és külön külön is. :D

AldoWinnfield 2014.07.25. 12:02:37

@doggfather: Én mindig a Ponyvaregény és a Kill Bill filmek között próbálok dönteni QT ügyben, de imádom a Reservoirban, hogy még olyan kis nyers munka. Tiszta QT, manírok nélkül.

doggfather 2014.07.25. 12:12:42

@AldoWinnfield: azok se rosszak, de ebben többet szerepel Madsen akit én nagyon csípek, meg nagyon sajnálok, hogy b meg zs filmekben kell szerepelnie.

Meg ugye szerepel benne nucky thompson aki szintén egy zseni.

Még a magyar szinkron is nagyon jó, mikor mondja, hogy "csak én vagyok profi", meg, hogy "azért mert profi vagyok" az a profi szó ahogy elhagyja a száját az áááá.

Aztán az általad említett madonna kritika, madsen tánca, mikor összevitatkoznak, hogy ki milyen szín legyen minden perce csúcs.

A ponyvaregényben, meg a kill billben is vannak számomra üresjáratok. Nah nem hosszú, csupán percek, és az is az "alapfilmek" stílusából adódnak, mégis kicsit gyengébbek számomra.

AldoWinnfield 2014.07.25. 12:32:52

@doggfather: Én szinkronnal QT filmet csak a Ponyvaregényt vagyok hajlandó megnézni önszántamból. :)

doggfather 2014.07.25. 12:40:16

@AldoWinnfield: miért CSAK azt? Azé olyan jól sikerült? Honnan tudod, hogy a többi, hogy sikerült?

vagy abban sok a duma sokat kell olvasni? :D

AldoWinnfield 2014.07.25. 13:06:52

@doggfather: Nem zavar, ha olvasni kell, az angol filmekhez amúgy is csak kiegészítőnek kell főleg felirat. ( Ha nincs valami vészes akcentus, tájszólás stb.)

Egyszerűen csak a Ponyvaregény szinkronja szerintem isteni, így egyszer angolul, egyszer magyarul nézem.

Amúgy az eredeti hangot jobban szeretem úgy általában.

AldoWinnfield 2014.07.25. 13:10:19

Egyébként a Basterds kivételével mindegyiket láttam szinkronnal.

k0Jack 2014.07.25. 13:12:15

tavaly láttam először a filmet, és akkor még fogalmam sem volt, hogy ez egy Tarantino alkotás. engem nagyon megfogott az egésznek a hangulata, és igen, az is, vagy talán az a legjobban, hogy ez nem egy szokásos rablásmozi.
Asszem, mindenféleképpen meg is nézem a hétvégén, úgy is mozizós napokat terveztem, nagyon hónap vége van :D

mrbloodbunny 2014.07.25. 14:34:44

@AldoWinnfield: az elején lévő beszélgetést minden egyes alkalommal végignéztem, mert az pl kúrvára tetszik :)) de utána a meglőtt kollegával az a csillió vesződés nem igazán tetszett. Nem az a bajom, hogy nem robban fel egy fél város ötpercenként, pl a Jackie Brown sem egy Die Hard, mégis imádom. No, akkor pár sörrel felfegyverkezve délután nekiállok ötödszörre is :)

AldoWinnfield 2014.07.25. 15:13:09

Ügyesen építi fel a feszültséget a film, szerintem meg fogod kedvelni. Ha sikerül a végére érni, írd meg mindenképpen! :)

Atrox 2014.07.25. 16:56:35

Ez az egyetlen Quentin Tarantino film, amit szeretek. A többi filmjét viszont én erőltetett gagyinak tartom, ami olyan, mintha 10 éves kissrácoknak szólna. Ez viszont tényleg 10/10-es, kár, hogy később nem ezt az irányvonalat vitte tovább. Persze ez csak az én véleményem, tudom, hogy egyébként rengetegen vannak oda a többi alkotásáért.

pushalias 2014.07.25. 19:21:41

@doggfather:

"szerepel benne nucky thompson"

Steve Buscemi lesz az. ;)

kozi001 2014.07.25. 23:31:29

Amikor még régen Tarantino még tudott filmet csinálni...

Persze gengszter filmeket. Később aztán elkezdett ótvar szar "horrorszerűségeket" gyártani...

kozi001 2014.07.25. 23:34:02

@mrbloodbunny: Pedig a korai filmek Kutyaszorítóban/Ponyavaregény/4 szoba szinte kötelező

Alkonyattól pirkadatig/Grindhouse tömény fos!

doggfather 2014.07.27. 17:22:16

@pushalias: a lesz a, rá gondoltam. ;)
süti beállítások módosítása