E-mail elérhetőség: aldowinnfieldkukachotmail.com

Aldo Winnfield Filmbázisa

Sabotage / Szabotázs (2014)

2014. július 25. - AldoWinnfield

 

Két évvel ezelőtt, két feledhető, középszerű alkotás után David Ayer megcsinálta End of Watch című filmjét és ezzel a 2012-es esztendő egyik legjobbját. Két évvel ezelőtt Arnold Schwarzenegger már komolyabb szerepet vállalt az Expendables 2-ben, jelezve, hogy a politikusi pálya után visszatér oda, ahová való: a mozivászonra. Azóta két darabban, a The Last Stand-ben és az az Escape Plan-ben vállalt szerepet, mindkettő kellemesre, de felejthetőre sikerült. Ők ketten, Ayer és az Osztrák Tölgy most közös mozit csináltak. Kettő érvem biztosan van arra, hogy miért csúszott félre 'házasságuknak” gyümölcse, a Sabotage címre keresztelt film.

A történet egy elit DEA osztagról szól, akik egy bevetés alkalmával megfújnak tízmillió dollárt. A pénz azonban eltűnik, az egység ellen pedig vizsgálat indul. Amikor az eredménytelen nyomozás vége után újra összeállnak, már semmi sem a régi. Főleg azért nem, mert valaki (vagy valakik) szépen egyesével elkezdi levadászni a csapat tagjait és nem válogat az eszközökben.

 

Említettem a Schwarzenegger és Ayer közötti 'frigyet", most elmondom, mik a válóokok. Schwarzenegger őszintén szólva már túl öreg ehhez a 'szarhoz". Az Erőnek erejével és a Szupercella nem volt egy túl komoly darab, ahogy a Feláldozhatók 2 sem. A Szabotázs viszont az, itt nincs helye ironikus kikacsintásoknak vagy úgy egyáltalán bármilyen komikus szituációnak. Ayer olyan környezetbe helyezi az osztrákot, amelyben húsz éve mutatott volna jól utoljára: ebben a mocskos világban, ebben a brutális gyilkosságokkal telített moziban idegen testnek tűnik Arnold. Hiába a karizmája, a még most is erős kisugárzása, mindezek elvesznek a naturális, húsba markoló jelenetek közepette. Tudjuk, hogy nem jó színész Schwarzi, most pedig legfőbb fegyvere sem működik hasznosan. Érezhette ezt a rendező is, mert az utolsó percek teljesen más hangvétellel rendelkeznek, a nagy ikon itt megkapja a maga pillanatait. Kár, hogy teljesen kilóg a filmből a befejezés és úgy összességében elég banálisra sikeredett.

 

 

Ayer mozija azonban még mindezek ellenére is korrekt darab lehetne, ha jobban figyelne a karaktereire a rendező. Csakhogy nem teszi. Ettől pedig annak sem lesz súlya, hogy ki követi el és miért a gyilkosságokat. Engem nem érdekelt, mert nem igazán ismertem meg a szereplőket, és mivel nem volt mögöttük tartalom, éreztem, hogy nem lehet majd igazából jó, megalapozott indítékot találni a vérfürdőre. Nem is sikerült. Ami megmenti a filmet, az a brutalitásnak (is) köszönhető feszültség, ami egészen a végső felvonásig jelen van és mindvégig átlendíti a Sabotage-t a nézhető kategóriába.

 

Nézhető kategóriájú alkotásokból viszont rengeteg van és én is jobban jártam volna, ha újranézem mondjuk a Predator első részét. Ott Schwarzenegger egy isten. Itt már csak egy halandó, akit azért még mindig nagyon kedvelek...

 

Értékelés: 4/10

 

Kiemelt momentum: az a kalap a végén, az mindent visz!

 

 Kedveld az oldalt a facebookon is! Nézz be ide és like, vagy kattints a blog jobb oldalán lévő tetszik gombra!

A bejegyzés trackback címe:

https://afilmbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr6612096549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mlinarcsik 2014.07.26. 22:15:01

Teljesen jo film volt. Egesz jo tortenet. Es a vege is teljesen nezheto volt. De hat az ember aki ugye ugy ul le nezni egy filmet mint a cikkiro ("Engem nem érdekelt, mert nem igazán ismertem meg a szereplőket, és mivel nem volt mögöttük tartalom, éreztem, hogy nem lehet majd igazából jó, megalapozott indítékot találni a vérfürdőre.") abbol csak szenvedes lesz. Minek pocsekolja az idejet az ember az ilyenre, ha mar erezte, hogy "nem lehet majd igazabol jo" :) :)

AldoWinnfield 2014.07.27. 00:09:59

@Mlinarcsik: A film érdekelt, a karakterek kezdtek el nem érdekelni a film közben már, amikor láttam, hogy nem lesz mögöttük tartalom. A filmeket meg hidd el, hogy nagyon is imádom:)

Hauzer 2014.07.27. 07:11:04

Nekem csak az volt bajom,hogy kiszámítható volt,szinte minden pillanata. Karakterekkel semmi gondom nem volt.Picit több volt mint másfél óra..nem fért bele több. De megérte..senki nem szivarozik úgy mint Swarci :)
süti beállítások módosítása