E-mail elérhetőség: aldowinnfieldkukachotmail.com

Aldo Winnfield Filmbázisa

Toplista 2016

2017. január 04. - AldoWinnfield

la-la-land-reviews.jpg

Nem feltétlenül szeretek éves toplistát készíteni. Nehéz eldönteni, hogy melyik film hányadik helyre kerüljön (általában az első pár helyezett a biztos, a többi meg ahogy jön éppen), illetve hogy az eredeti premierdátum alapján, vagy a magyar mozibemutató alapján rangsoroljam a filmeket. És mi legyen azokkal, amiket nem mutattak be nálunk? Soha nem egyszerű a helyzet. Most úgy döntöttem, hogy a 2016-ban Magyarországon mozis forgalmazásba került alkotásokat rangsorolom, annyi kiegészítéssel, hogy néhány darabot a Netflix kínálatából is beválogattam. TOP 20-as lista lesz, de előtte megemlítek néhány filmet, amelyek szerintem még érdemesek a figyelemre.

A visszatérő:
Elsősorban a kiváló operatőri munka miatt érdemes megnézni. Na meg Leo is megkapta az Oscar-díjat érte...

Amerika kapitány – Polgárháború:
A Marvel szokásos habkönnyű szórakozást ígérő szuperhős filmje elég nagyszabású, látványos és vicces volt ahhoz, hogy elnézzük neki azt, hogy a konfliktust egy két mondatos beszélgetéssel el lehetett volna simítani.

Star Trek - Mindenen túl:
Az Enterprise legénységének 2016-os kalandja sokat nem mozdított előre a karakterfejlődésen vagy bármi máson, de ha sorozatos módon akarok fogalmazni, akkor egy olyan töltelék epizód volt, ami... Egyszerűségében kiváló volt.

A kis kedvencek titkos élete:
Az év animációs cukiság-bombája. A történet szintjén nem erőltették meg magukat a készítők, de a poénok záporoznak, és nem csak kisgyereknek nyújt felhőtlen szórakozást.

Vaksötét:
Néhány betörő és egy vak ember halálos játszmája. A kliséket nem mindig tudja elkerülni, de kemény, feszült, félelmetes darab.

Sully - Csoda a Hudson folyón:

Eastwood jó mesterember módjára mutatja be a hős(?) kapitány történetét. Az igaz történetek kedvelőinek tetszeni fog.

Doctor Strange:
Bár a film csak a szokásos (jól kidolgozott) eredettörténet, az elképesztő, kreatív látvány és a főszereplő karaktere simán élvezetessé varázsolja ezt a Marvel darabot.

A martfűi rém:
Egy remek sorozatgyilkosos thriller. Ami magyar. Megterhelő, nehéz darab, kissé kiegyensúlyozatlan is, de minőségi munka.

Vaiana:
Nem mondom, hogy ott a helye a legnagyobb Disney klasszikusok mellett, de közel van hozzájuk. Vaiana karaktere kiváló, lépést tart a korral, a mellékszereplők viccesek, jópofák, az animáció pedig elsőrangú, ahogy a dalok is.

The Fundimentals of Caring:
Erről írtam egy bejegyzéssel korábban.

Hush:
Ez meg a Vaksötét párja, csak ezúttal egy süketnéma hölgynek kell megküzdenie az életére törő maszkos emberrel.

Creed - Apollo fia:
Egy kiváló Rocky film. Egyszerre tekinthető vadhajtásnak és folytatásnak, de akárhogyan is nézzük, az első rész és a Rocky Balboa mellett a helye minőség tekintetében.

20, Deadpool
Bár maga az alaptörténet itt is csak egy szokásos eredetsztorit mesél el, a film az egyik legmagasabb szórakoztatási faktorral rendelkező darab 2016-ban. Ryan Reynolds erre a szerepre született, Deadpool karakterét fantasztikusan sikerült a vászonra adaptálni, a rengeteg poén, kikacsintás, a negyedik fal áttörése pedig egy igazán vad, üdítő filmélménnyé tették a szószátyár szuperhős saját moziját.

19. Ernelláék Farkaséknál
Rétegfilm, magyar, és egészen szenzációs. Annyira magunkra lehet ismerni a film karaktereiben, annyira életszagú az egész, hogy... Tulajdonképpen sokszor kényelmetlen lehet nézni.

18. Cloverfield Lane 10
Egy bunker, három ember, feszültségteremtésből pedig jeles bizonyítvány. Nem tudom, hogy mennyire kellett ezt hozzákapcsolni a Cloverfieldhez (alapvetően nem annak a filmnek a folytatásaként létezett), de jobban tetszett annál.

17. Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet
Elsőre nem igazán tetszett. Zavarosnak tűnt az eleje és a karaktereket sem láttam többnek papírmasé figuráknál. Aztán megnéztem még egyszer, sok minden a helyére került és felfedeztem benne nem egy kiemelkedő pillanatot. És itt nem Vaderre gondolok. Ő nagy király volt elsőre is.

16. Tiszta Szívvel
Újabb magyar film a listán. Till Attilát én nem különösebben kedvelem, de ha még alkot pár ilyen menő, de drámai, egyben kifejezetten ügyesen végigvitt koncepcióval rendelkező filmet, jó 'barátom" lesz!

15. Kiéhezettek
A zombifilmes zsáner mindig tud újdonsággal szolgálni. Most is sikerült, ráadásul a főszerepet játszó kislány fantasztikusat alakít. Különösen a befejezés bátor, pacsi érte!

14, A fegyvertelen katona
Írtam róla ezen a FB oldalon, keressétek vissza! :)

13, Legendás állatok és megfigyelésük
Írásom: http://smokingbarrels.blog.hu/…/legendas_allatok_es_megfigy…

12, Virsliparti
Az év legelborultabb alkotása, animációs köntösbe csomagolva. A sok trágárság, füves poén és kajaszex mellett viszont mondanivaló is akadt.

11, Aljas nyolcas
Írásom: http://smokingbarrels.blog.hu/…/aljas_nyolcas_the_hateful_e…

10, A nagy dobás
A 2008-as gazdasági világválságról ennyire szórakoztató (és az átlagember számára is könnyedén követhető) darab nem született még. Nem mintha vidám téma lenne, de Adam McKay humort is tudott csempészni a filmbe, a forgatókönyv pofás, a színészválogatás meg parádés.

9, Zootropolis - Állati nagy balhé
Legalább annyira vicces, mint amennyire okos, 3-tól 99 éves korig bárkivel megnézhető. Egy új Disney klasszikus.

8, Spotlight
Mennyire örültem, hogy ez nyerte a legjobb filmnek járó Oscar díjat! Egy tűpontos forgatókönyv hasonlóan kiváló rendezésben. Egy kifejezetten kényes témát dolgoz fel, kiválóan. Érdekes, abszolút figyelemreméltó darab.

7, Sing Street
Kiváló 'retro" zenés film az Egyszer és az Szerelemre hangszerelve rendezőjétől. Nem lehet nem imádni, egy végtelenül elbűvölő szerelmes történet, és a soundtrack is remek!

6, Érkezés
Az év egyik legmegosztóbb darabját én kifejezetten szerettem! Érdekes gondolatok, székbe szögező drámai vonallal, szinte minimalista megoldásokkal. Némi blöff persze lehet, hogy van benne...

5, Kút
És itt a harmadik magyar film a listán! Sűrű hangulattal megáldott, parádés színészi alakításokkal és erőszak-esztétikával, átgondolt forgatókönyvvel rendelkező, erősen kult gyanús darab!

4, Kubo és a varázshúrok
Gyönyörű. Kívül-belül. És akárcsak a Zootropolis, szerencsére ez sem nézi hülyének a gyerekeket.

3, A szoba
Ez sem feltétlen egy kellemes néznivaló, de kevesebb lennék, ha nem láttam volna. Egy kisfiú szemszögéből végigélni az őt ért megpróbáltatásokat... Nehéz. (2016 egyik legjobb filmes párosa egyébként a kis Tremblay, illetve Brie Larson duója.)

2, Rendes fickók
Írásom:
http://smokingbarrels.blog.hu/…/rendes_fickok_the_nice_guys…

1, Kaliforniai álom
Friss még az élmény, de ha valami ennyire bennem ragad, mint ez a film, akkor biztosan érdemes a listám első helyére. Ahogy írtam már ezen a FB oldalon: a La La Land hol bolondos, hol megható, az érzelmek széles skálájával dolgozik, és ennek megkoronázása az a tökéletes befejezés, amelynél mosoly és könny könnyedén együtt járhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://afilmbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr8112096655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mefi · http://mefi.be/ 2017.01.06. 18:55:57

Jópárat nem láttam még, de furcsa módon kb. ezeket tippeltem, hogy tetszeni fognak, legalábbis ezeket vártam nagyon.

(Azon meg most jól meglepődtem, hogy a Spotlight még 2016-os volt, mintha ezer éve láttam volna.)

AldoWinnfield 2017.01.06. 19:10:52

@Mefi: Spotlight 2015-ös, a magyar bemutató volt 16-ban. Ezért mertem ide számolni. :)
süti beállítások módosítása