E-mail elérhetőség: aldowinnfieldkukachotmail.com

Aldo Winnfield Filmbázisa

V/H/S (2012)

2014. július 21. - AldoWinnfield

VHS-banner.jpg

A "found footage", vagy hétköznapi néven kézi kamerás filmek legnagyobb hibája sokszor az, hogy borzalmasan lassan építik fel a feszültséget. Hiába van nagy hatással valakire a Paranormal Activity vagy a klasszikus Blair Witch Project, illetve más azonos stílusú mozi, ezeknek a daraboknak az első fél órája általában mással sem telik, mint azzal, hogy bemutassák a karaktereket és a szituációt. Ráadásul ilyenkor az áldokumentarista megközelítés miatt nehezebb olyan parakeltő eszközöket alkalmazni, amelyek egy játékfilmes horrorban könnyedén megoldhatóak. Persze semmi sem lehetetlen, de az elsődleges szempont ebben a műfajban mindig a hitelesség érzetének megteremtése, s erre rá kell áldozni az időt.

A V/H/S című film ott alkot nagyot, hogy több apró történetet mesél el, s a sűrített dramaturgia miatt nincs idő az unatkozásra. A horrorantológia elkészítésében tíz rendező vett részt, s bár a minőség ingadozó, az összhatás mégis dicséretes. Mindegyik direktor jó érzékkel tömöríti a műfajra jellemző jegyeket egy tíz-tizenöt perces, gyorsan a fináléhoz érkező felvonásba. Maguk a történetek egyébként nem túl eredetiek, többnyire a jól bevált horrorkliséket pufogtatják el (szellemek járta ház, tóparti mészárlás) bennük a készítők, de ezzel már csak azért sincs baj, mert egy kis írói csavar majd mindegyiket feldobja. Az alapszituáció egyébként annyi, hogy egy vandál csoport betör egy házba, ahol egy videokazettát akarnak megtalálni. Mindez nem megy azonban könnyen: rögtön ráakadnak egy hullára és egy nagyobb VHS gyűjteményre, aminek darabjait a tagok elkezdik megnézni. A néző mind a csoport tetteit, mind a kazetták tartalmát kézi kamerás megoldással láthatja, de természetesen az egyes történetek a realitásérzet megteremtése miatt máshogyan vannak megalkotva. A rendezők tudják, hogy nem ugyanúgy készít felvételt egy fiatal lány vagy egy hasonló korú srác, s természetesen a kamera fajtája és a szituáció is nagyban meghatározza a videóra kerülő anyagot.

A kellően naturalista elhalálozási jelenetek is erősítik a film pozitív összhatását, jót tett a V/H/S-nek, hogy a CGI vért (ami sajnos egyre gyakrabban tűnik fel a horrorokban) hanyagolták az alkotók. Összességében egy tisztességesen összerakott, kellemesen borzongató és a mostani mezőnyben mindenképpen minőségi darab ez a mozi, amelyre érdemes rááldozni az időt. (A második résszel ugyanez a helyzet.)

Értékelés: 7/10

Kiemelt momentum: tessék figyelni az apró csavarokra az egyes történetekben!

A cikk másodközlés.

A bejegyzés trackback címe:

https://afilmbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr7212096557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása