E-mail elérhetőség: aldowinnfieldkukachotmail.com

Aldo Winnfield Filmbázisa

Need for Speed (2014)

2014. július 23. - AldoWinnfield

 

 

Lelövöm a poént. Jó játékadaptáció a Need for Speed. A kérdés leginkább az, hogy érdemes volt-e így, ebben a formában celluloidra álmodni? Hiszen ha belegondoltok, a sikeres széria leginkább csak arról szól, hogy minél dögösebb autókkal száguldozzon benne a gamer, és ehhez csapnak hozzá a készítők egy abszolút divatos körítést, menő zenei előadókkal, csillogó-villogó grafikával és közhelyes, alibi történettel. És igen, előbbiekre bőven lehet építeni a mozik pénztáránál is, de nem árt némi mögöttes tartalom sem a külsőségek mellé. A film sajnos (szerencsére?) mindegyik tulajdonságát megörökölte a játéksorozatnak.

Nézzük előbb a negatívumokat: a Need for Speed túl hosszú, ahhoz képest biztosan, hogy a forgatókönyvírók sikeresen szállították át a gyöngyvászonra a játékok vázlatszerűen kidolgozott, tizenkettő egy tucat cselekményét. Ezerszer látott elemekből tákolták össze a történetet, s még azokat sem csiszolgatták meg, hogy legalább némi frissességet csempésszenek a filmbe: a karakterek különösen elnagyoltak és ez leginkább a gonoszként funkcionáló Dominic Cooper figurájára igaz. Persze Aaron Paulnak sem ez élete szerepe, nem csodálkoztam volna, ha amolyan Breaking Bad módra, egy 'Fuck this shit, bitch!" kiáltással kisétált volna a képkivágatból valahol a mozi felénél...

 

 

Ezektől eltekintve viszont az év egyik legszórakoztatóbb és egyben legfeledhetőbb darabjáról van szó. Nagyon élveztem a Need for Speed-et: az autók (még ha több esetben replikák is) gyönyörűen néznek ki, a versenyzős jelenetek tele vannak adrenalinnal, a zenei válogatás és úgy általában a külsőségek nagyon rendben vannak a filmben. Több helyütt is remekül sikerült elkapni a játék hangulatát, átitatta a jeleneteket az 'NFS feeling" . Ilyen volt például, amikor megjelentek a rend éber őrei, hogy négy keréken és a levegőben is üldözzék hőseinket. Egyből visszatért egy-két kellemes emlék, pedig finoman szólva sem én vagyok a legnagyobb kedvelője a sorozatnak.

 

 

S hogy miért írtam azt, hogy igazából feledhető alkotással van dolgunk? Egyrészt a második bekezdésben taglaltak miatt, másrészt meg azért, mert ugyan egyszeri nézésre kiválóan megfelelt a Need for Speed, többször már biztosan nem ülnék le elé. Haverokkal esetleg megnézném újra, főleg egy-két hónap múlva, hiszen amilyen illékony élmény a film, akkorra már biztosan nem sokra fogok emlékezni a százharminc perces játékidejéből.

 

Értékelés: 7/10

 

Kiemelt momentum: az amerikai kórházakban kérésre azonnal laptopot biztosítanak a betegnek. És nem csak ott. (Forgatókönyvírói hanyagság.)

 

Kedveld az oldalt a facebookon is! Nézz be ide és like, vagy kattints a blog jobb oldalán lévő tetszik gombra!

A bejegyzés trackback címe:

https://afilmbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr1612096553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.07.24. 17:51:27

Elkövettem a hibát, és megnéztem. Ritka debil film. A CGI talán emel rajta valamit.

AldoWinnfield 2014.07.24. 18:11:43

@na4: Először is köszönöm a kommentet! A kommentekből indulnak az értelmes viták, bár őszintén szólva most nem vitatkoznék veled. Ostoba a film sok helyen, lusta es felületes a forgatókönyv. Ennek ellenére tetszett a film, ugyanis volt, ami pótolta az ész hiányát. Nem hiszem, hogy minden filmnek mélynek kellene lennie, a NFS szerintem jó példa a nyári szórakoztató mozira. Igaz, egy-két helyen valóban átbillen az általad egyszerűen csak debilnek titulált kategóriába.
süti beállítások módosítása